(43)

Ulvene fra evighetens skog: roman

lydbok og e-bok


«Ulvene fra evighetens skog» er en frittstående fortsettelse av fjorårets roman «Morgenstjernen».

«Ulvene fra evighetens skog» åpner i 1986. Det er regjeringskrise i Norge, og en atomreaktor langt borte i Tsjernobyl har eksplodert. Syvert Løyning, en ung mann på tyve år, vender hjem fra militæret til sin mor og bror i huset deres utenfor en større by på Sørlandet. En natt drømmer han om sin døde far. Det er som om faren vil ham noe. Men hva? Han begynner å undersøke det som ligger igjen etter faren. Sporene leder til Sovjetunionen.

Romanens andre del foregår i Russland i vår tid. Vi møter biologen Alevtina som en helg drar til Samara sammen med sin sønn for å feire farens åttiårsdag. Som ung stilte Alevtina de helt store spørsmålene, som hvor livet kommer fra og hva det egentlig er. Disse dagene har hun mer enn nok med sitt eget liv - forholdet til sønnen, og til faren, som hun alltid har vært nært knyttet til. Vi møter også hennes venninne Vasilisa, en poet som skriver en bok om et særegent og gammelt trekk ved den russiske kulturen: troen på evig liv.

«Ulvene fra evighetens skog» er en suggestiv og dypt engasjerende roman som utvider utforskningen av den tiltakende apokalyptiske situasjonen som ble beskrevet i Karl Ove Knausgårds forrige roman, «Morgenstjernen».



4.3

43 vurderinger

Marie

14.11.2023

Å lese Knausgårds bøker er litt som å trå inn i en gåtefull labyrint av atmosfærisk mørke. I denne boken ble jeg fengslet av den skremmende nærheten som fortellingen formidlet, og det var som om jeg kunne føle gåsehuden mens jeg leste. Knausgård balanserer det filosofiske med det jordnære på en måte som gjør det umulig å legge boken fra seg. Det krever tid og tålmodighet å lese bøkene hans. Likevel gjør det meg fryktelig nysgjerrig; alt det det underliggende, det filosofiske mørket som subtilt veves inn i hans prosa. Han maler et levende bilde av hverdagslige scener, som middagslaging og bilkjøring, og utforsker samtidig det urovekkende og mystiske som skjuler seg under overflaten. "Ulvene fra evighetens skog" utforsker livene til to sentrale karakterer, Syvert og Alevtina. Boken utforsker temaer som hverdagslivets trivialiteter, mystikk, og konsekvensene av historiske hendelser som Tsjernobyl-ulykken. Gjennom historiene til hovedpersonene, Syvert og Alevtina, veves disse temaene intrikat sammen. I Norge følger vi Syvert, nylig dimmitert fra militæret og uten klare fremtidsplaner, kommer over en hemmelighet knyttet til farens etterlatte eiendeler. Jeg syntes portretteringen av det nære brødreforholdet mellom Syvert og Joar var autentisk og til tider rørende. I Russland følger vi Alevtina, en biolog og alenemor, hvis besøk hos faren utløser en indre prosess som kan endre hennes personlige og profesjonelle kurs. I tillegg gir Tsjernobylulykken en truende kulisse, og bokens andre hovedperson, Alevtina, fungerer som en prototyp som kanaliserte forfatterens tanker om naturvitenskapelige spørsmål, DNAets opprinnelse, sjamanisme og evig liv. Knausgårds evne til å balansere det hverdagslige med det mystiske krever tålmodighet, men belønningen er en unik og tankevekkende leseopplevelse. "Ulvene fra evighetens skog" er ikke bare en bok, men en reise inn i livets kompleksiteter.

Anonym

21.3.2023

Når skal Nobelkomiteen våkne? Knausgårds forfatterskap er simpelthen overmodent for litteraturprisen. JustMentionItLissom.